Bartali, Gino

Om rytteren
Født: 18.07.1914
Død: 04.05.2000
Land: Italien

"Gino den fromme". Italiensk cykelrytter der fra midten af 1930'erne til starten af 1950'erne var en af feltets bedste klassementryttere. Bartalis værste rival var Fausto Coppi, som på alle punkter var en modsætning til Bartali. Bartali var en meget religiøs mand, mens Coppi flere gange lavede skandaler i det katolske Italien. Blandt andet forlod han sin kone til fordel for en gift kvinde, som han også fik et barn med. På det tidspunkt var Italien delt op i to, enten var man Coppi-fan, eller også var man Bartali-fan.

Bartalis store gennembrud kom i 1936 i sin kun anden professionelle sæson, hvor han vandt Giro d'Italia. Et løb han også vandt i 1937 og 46. Han er også noteret for 2 sejre i Tour de France, 2 sejre i Schweiz Rundt, 4 sejre i Milano-San Remo, 3 sejre i Lombardiet Rundt og fire italienske mesterskaber.

Han kørte Tour de France første gang i 1937 som 23-årig. Han kørte fremragende, og vandt 7. etape til Grenoble og overtog førertrøjen. Desværre styrtede han to dage senere, og landede i en å af smeltevand fra Alperne. Forslået og forfrossen måtte han udgå, og overlade sejren til Roger Lapébie.

Året efter vendte han tilbage til Frankrig, og vandt en sikker sejr foran Félicien Vervaecke og Victor Cosson. Bartali vandt Tour de France igen i 1948 foran Albéric "Briek" Schotte; 10 år efter sin første sejr, dette har ingen anden cykelrytter præsteret. Faktisk mener mange at Bartalis sejr i Tour'en 1948, forhindrede Italien i at kollapse. Den 14. juli 1948 blev kommunisten Palmiro Togliatti skudt fire gange i ryggen, og lå længe i koma og svævede mellem liv og død. På det tidspunkt var Bartali 21 minutter efter den førende rytter Louison Bobet. Det var tæt på at borgerkrig ville udbryde i Italien, men pludselig vendte heldet for den unge franskmand i Tour de France. Bobet mistede føringen til Bartali den 16. juli, efter han vandt 3 etaper i træk (15., 16. og 18. juli). Herefter faldt der igen ro over Italien, da italienerne hellere ville hylde deres helt end slås. Det fortælles også, at Togliattis første ord efter han vågnede fra sit koma var: "Hvordan går det med Bartali?".

I 1940 stillede Gino Bartali til start i Giro d'Italia i et forsøg på, at vinde sin tredje sejr. Han havde et stærkt hold bag sig bl.a. det store talent og hans senere rival Fausto Coppi. Bartali gik ned på en af bjergetaperne, og Coppi overtog lederrollen. I de følgende år kæmpede de to italienere mange kampe mod hinanden, og ofte medførte deres rivalisering, at en tredje rytter vandt løbet.

Bartali vandt store sejre helt frem til 1950-52, men derefter måtte han indse, at det var slut. Under Tour de France 1952 er der taget et kendt billede, hvor Bartali giver Coppi et hjul efter en punktering.

Gino Bartali stoppede karrieren i 1954, men mistede også et par gode år under krigen.
Dan Vendt Christensen