Gimondi, Felice

Om rytteren
Født: 29.09.1942
Land: Italien

Italiensk cykelrytter der fra midten af 1960'erne til midten af 1970'erne forsøgte at overtage stjernerollen fra Fausto Coppi. Han blev første gang bemærket i 1964, hvor han vandt Tour de l'Avenir. Allerede året efter vandt han det rigtige Tour de France, og det var på trods af, at han ikke ønskede at stille op. Gimondi mente selv, at han var for ung og urutineret, men Jacques Anquetil stillede ikke til start det år, så det lykkedes Gimondi at vinde.

Han var en dygtig bjergrytter, men han klarede sig også godt på de flade veje. Det viste han bl.a. på 3. etape fra Roubaix til Rouen, hvor han vandt etapen og erobrede trøjen. Gimondis værste rival var Raymond Poulidor, der bl.a. vandt en flot etapesejr på Mont Ventoux. Men Poulidor sluttede "naturligvis" som nummer 2, 2 minutter og 40 sekunder efter Gimondi. Gimondis landsmand Gianni Motta sluttede som nummer 3, 9 minutter og 18 sekunder efter.

Dette var hans eneste sejr i Tour de France, men desværre kørte han også samtidig med Eddy Merckx. Merckx kostede ham nogle sejre, men han vandt alligevel også sejre i Giro'en, Vuelta'en, VM, Paris-Roubaix, Lombardiet Rundt, Paris-Bruxelles, Milano-San Remo, Romandiet Rundt, Grand Prix des Nations og Giro dell'Emilia.

Hans sejr ved VM kom i 1973 ved Barcelona. En firemandsgruppe med Gimondi, Eddy Merckx, Freddy Maertens og Luis Ocaña skulle sprinte om sejren, og de to spurtstærke belgiere Merckx og Maertens burde uden problemer have vundet. Men noget gik galt i spurten, Maertens skulle køre for Merckx, men Merckx "tabte" hans hjul. Så Gimondi kunne uden problemer køre forbi og tage verdensmesterskabet. Belgierne beskyldte hinanden for mange ting, men det ændrede ikke ved, at det blev italiensk guld.

Felice Gimondi stoppede karrieren i 1978, og arbejdede efterfølgende bl.a. hos Bianchi.
Dan Vendt Christensen