Bugno, Gianni

Om rytteren
Født: 14.02.1964
Land: Italien

"Espresso-kongen". Stor italiensk allround rytter der med sin rolige stil, aldrig så ud som om han kørte 100%. Han var en af de sidste ryttere, der kørte hele året, og ikke kun satsede på enkelte løb. Bugno var ligeglad, om det var etapeløb eller enkeltdagsløb, han kørte altid for at vinde. Hans store styrke gav ham sejre i Giro d'Italia, Milano-San Remo, Flandern Rundt og to verdensmesterskaber.

Bugno kørte 13 sæsoner som professionel + en enkelt sæson som "Stagiaire" fra 1985-98, hans bedste år var fra 1988-94, hvor han vandt 41 sejre. I 1990 havde han en fantastisk sæson, hvor han først vandt Milano-San Remo og senere Giro d'Italia, efter han havde haft trøjen fra første til sidste etape. Henover sommeren vandt han to etaper i Tour'en og Wincanton Classic og hermed World Cup'en.

I 1991-92 var han en stor udfordre til Miguel Indurain om sejren i Tour de France, Indurain var dog for stor en mundfuld, og han måtte nøjes med en 2. plads i 1991 og en 3. plads i 1992. Til gengæld blev Bugno verdensmester begge år; i 1991 spurtede han fra Steven Rooks og Miguel Indurain, og i 1992 var det Laurent Jalabert og Dmitri Konyshev.

Bugnos sidste klassiker-sejr kom i Flandern Rundt i 1994, hvor Johan Museeuw rakte armene i vejret for tidligt og blev slået med mindre end 1 cm. af italieneren. I de to sidste sæsoner kørte Gianni Bugno hos Mapei, og i 1998 vandt han sin sidste sejr på 12. etape i Vuelta a Espana ved Canfranc. Sejren var en smuk og typisk Bugno-sejr. En stor gruppe nærmede sig mål, og pludselig lagde Bugno sig over i modsatte side af vejen. Uden at rejse sig fra sadlen øgede han tempoet, kørte fra de andre, og vandt.

Efter karrieren arbejder Gianni Bugno som helikopterpilot mellem Sicilien og Nordafrika, hvor han transportere patienter og opsamler illegale indvandrer.
Dan Vendt Christensen