Andresen, Hans E.

Om rytteren
Født: 03.10.1927
Land: Danmark

(03. oktober.1927 - december 2013) "Dres". Lille, muskuløs, sej og spurtstærk cykelrytter, der var en af Danmarks bedst landevejsryttere i 1950'erne. Han havde tilnavnet "Hønsefarmeren fra Høsterkøb", dette navn fik han allerede som amatørrytter. Dette navn fik han, da han tidligere i en periode havde haft en hønsefarm i Høsterkøb.

Hans E. er født og opvokset i Holte, og begyndte at køre cykelløb som 14-årig. Hans første løb var De Unges cykelløb, hvor han klarede sig godt, og da han blev færdig med skolen besluttede han at satse på cykelsporten. Han blev ansat hos cykelsmed og tidligere cykelrytter Arne Kohave Petersen. Her fik han fri kl. 12 hver Tirsdag og Torsdag for at træne. Hans E. Andresen startede med at markere sig som banerytter, og vandt blandt andet mesterskabet i 10-Kilometerløb både i 1948 og 49. Herefter slog han også igennem som landevejsrytter, og 1950 blev han A-rytter, hvor han også var blandt de bedste. Blandt hans sejre han nævnes Det Svenske 6 Dages-Løb og Det Danske 3 Dages-Løb. Han vandt også det danske mesterskab på landevej både i 1950 og 55. Faktisk vandt han det også i 1951, men løbet blev annulleret efter en for voldsom spurt fra Hans E. Andresen.

Hans E. Andresen blev i 1958 den første dansker, der gennemførte et Tour de France. Han deltog sammen med tre andre danskere Fritz Ravn, Kaj Allan Olsen og Eluf Dalgaard på et internationalt hold, men de tre andre udgik undervejs.

Selv om han både erobrede en 5. og 7. plads + en samlet placering som nummer 62 i hans Tour-debut, blev det hans første og eneste møde med verdens hårdeste cykelløb.

Efter hjemkomsten fra Tour de France blev han berømt i Danmark, og blev bl.a. hyldet på Ordrupbanen.
Dan Vendt Christensen