Ritter, Ole

Om rytteren
Født: 29.08.1941
Land: Danmark

Danmarks bedste temporytter nogensinde og måske også den mest farverige. Han debuterede som rytter i 1958, det samme år hvor Hans E. Andresen, blev den første dansker, der gennemførte Tour de France. Da Danmark ikke var nogen stor cykelnation fik Ritter først en professionel kontrakt i 1967, hos Germanvox-Wega.

Sammen år debuterede han i Giro d'Italia, og den ukendte dansker fortalte, at han havde tænkt sig at vinde den 45 kilometer lange enkeltstart til Verona. Italienerne grinede af ham, men i tiden 56.59 vandt Ritter etapen foran ryttere som Gimondi, Anquetil og Merckx.

I 1968 satte Ole Ritter ny timerekord, da han kørte 48,653 kilometer på en time, hvilket var 560 meter længere end Ferdinand Bracke. Rekordforsøget blev foretaget i Mexico på Mexico-Olimpico i 2000 meters højde. Året efter mistede Ritter timerekorden til Eddy Merckx, der kørte 49,431.

Ole Ritter havde flere gange mulighed for at vinde VM, men det lykkedes aldrig. Ved VM i Sallanches i 1964 lå Ritter i udbrud og lignede en vinder. Men i et sving ramte han en tilskuer, der var trådt frem, og Eddy Merckx strøg forbi ham og blev verdensmester. Han blev også et år udelukket fra VM af DCU, da han under et dansk løb kom i slagsmål med Ole Pingel, da han ikke ville tage sin andel af føringerne i et udbrud.

Ritter var på det tidspunkt suveræn i de danske løb, og journalister fik ofte at vide, hvor han ville angribe så de kunne få nogle gode billeder. En anden historie om Ole Ritter er den, hvor han under et løb kører frem i feltet og siger til de forreste ryttere: "Her er en pose bolcher, I kan dele, for nu kører jeg". Han stoppede også engang ved en bager under et løb.

I 1971 blev der arrangeret et løb, hvor kun Ole Ritter og Leif Mortensen skulle deltage. Løbet blev kørt i Rundetårn i alt 209 meters bjergkørsel. Ritter vandt på 55 sekunder, Mortensen brugte 1,03.

Løbet blev gentaget i 1993 med Henrik Djernis og Jens Veggerby. Denne gang vandt Djernis. I dag arbejder Ole Ritter bl.a. med at arrangere sit eget cykelløb, Ritter Classic.
Dan Vendt Christensen