Enemark, Knud

Om rytteren
Født: 30.11.1936
Død: 26.08.1960
Land: Danmark

Dansk cykelrytter der omkom under de olympiske lege i Rom i 1960. Enemark deltog i 100 km. holdløb sammen med Jørgen B. Jørgensen, Vagn Bangsborg og Niels Baunsøe. Forventningerne til det danske hold var store og undervejs lå de til i kampen om bronze, desværre måtte Jørgen B. Jørgensen udgå efter 33 kilometer, men de resterende tre fortsatte. Efter 80 kilometer begyndte Enemark pludselig at slingre. Men Bangsborg og Baunsøe støttede ham, og hjalp ham fremad, men omkring 10 kilometer før mål måtte de opgive. Enemark var på det tidspunkt så svag, at han styrter, da han prøver at komme af cyklen.

Herefter er der stor uenighed, om hvad der skete. Han mistede tilsyneladende bevidstheden og blev kørt på skadestuen med en lang flænge i ansigtet. Men da danskeren stadig var bevidstløs, og havde høj feber, blev han overført til hospitalet Ospedale S. Eugeno. Enemark genvinder aldrig bevidstheden og dør to timer efter hans ankomst til hospitalet.

Årsagen til Enemarks død var meget omdiskuteret, men blev aldrig opklaret. Det blev aldrig oplyst hvordan han blev behandlet på hospitalet, og hele obduktionsrapporten blev aldrig offentliggjort. Dopingrygter opstod hurtigt, men de danske ryttere nægter, så den danske presse skrev at Knud Enemark døde pga. hedeslag i den italienske sommer. Senere opstod der historier om, at den danske træner Oluf Jørgensen havde givet rytterne stoffet Ronicol inden løbet. Ronicol var ikke forbudt i 1960.

Allerede året før var Enemark involveret i en dopingsag. Ved VM i 59 i Holland, hvor Enemark kørte et imponerende løb og blev nummer 10. Var hans landsmand Ole Krøyer også med, men han fik et ildebefindende i slutningen af løbet. Krøyer mistede bevidstheden, efter han krydsede målstregen, og indrømmede senere, at både han og Enemark havde indtaget stimulerende midler.

Om det kun var sommersolen, Ronicol eller noget helt tredje, som slog Enemark ihjel, blev aldrig opklaret. Men Knud Enemark blev en tragedie for dansk idræt ved OL i Rom 1960. Knud Enemark blev kun 23 år.
Dan Vendt Christensen