Jimenez, Julio

Om rytteren
Født: 28.10.1934
Land: Spanien

"Urmageren fra Avila". Lille spansk klatre der kørte som professionel i perioden 1961-69. Selvom han vandt bjergkonkurrencen 3 gange både i Tour de France og Vuelta a Espana, blev han aldrig så kendt som sin landsmand Federico Bahamontes. Jimenez blev først professionel som 27-årig, da cykelholdene først sent fik øje på ham, da han havde svært ved at komme på landsholdet.

De første år satsede Jimenez hovedsageligt på Vuelta a Espana, bl.a. på grund af at hans holdkammerat Rik van Looy ikke ønskede ham på holdet til Tour de France. Van Looy satsede på de flade etaper, hvor Jimenez ikke kunne hjælpe. Først da han skrev kontrakt med KAS-holdet i 1964, fik han for alvor lov at køre sin egen chance.

Han sluttede som nummer 7 i sin første Tour i 1964, og blev nummer 2 i bjergkonkurrencen efter Bahamontes. Jacques Anquetil vandt Tour de France det år, men hvis Jimenez ikke havde været med, kunne Raymond Poulidor måske havde vundet. Julio Jimenez vandt den berømte etape til Puy de Dôme, hvor Anquetil gik ned, og var 14 sekunder fra at miste trøjen til Poulidor. Men Jimenez tog bonussekunderne, så Anquetil kunne beholde føringen.

I 1967 var Julio Jimenez selv tæt på at vinde Tour de France. Han var udråbt som en af favoritterne, men det spanske hold var ikke stærkt nok. Han sluttede som nummer 2, 3 minutter og 40 sekunder efter Roger Pingeon.

Jimenez blev i 1968 fyret fra BIC-holdet, da den nye spanske stjerne, Luis Ocaña, skulle have hans plads. Efter karrieren åbnede Julio Jimenez et cafeteria i sin hjemby, Avila.
Dan Vendt Christensen