Darrigade, André

Om rytteren
Født: 24.04.1929
Land: Frankrig

Fransk cykelrytter, der var 1950'ernes bedste og måske cykelhistoriens bedste sprinter. Han blev født den 24. april 1929 i den lille landsby Marosse i Sydfrankrig. Han debuterede som 17-årig i sit første cykelløb, og herefter gik det stærkt. Året efter begyndte han at træne på bane og allerede i 1949 var han blandt de hurtigste i en sprint. Denne hurtighed resulterede blandt andet i 22 etapesejre i Tour de France. Hans første etapesejr i Tour'en kom i 1955, hvor han som nykåret franskmester var i udbrud med Ferdi Kübler på 6. etape til Zürich. Selvom Kübler ikke var dårlig i en spurt blev han slået med cirka tre længder. Darrigade blev i øvrigt meget upopulær blandt tilskuerne, da han vandt denne sejr. For han havde ikke lavet sin del af arbejdet, da han havde fået ordre fra sin kaptajn Louison Bobet, om ikke at lade den tidligere vinder få et for stort forspring.

I Tour de France er Darrigade indehaver af rekorden for flest sejre på 1. etape, i alt vandt han 1. etape 5 gange i 1956,57,58,59 og 61. Hans resultatliste var lang og imponerende, men den kunne måske have været længere, da hans sæson flere gange blev afbrudt pga. voldsomme styrt.

På sidste etape under Tour'en 1958 var han uheldig, at styrte to gange. Første gang 30 kilometer før mål i Paris, men han kæmpede sig tilbage, og var med i afslutningen. Men i opløbet var han igen uheldig, hvor en official var uopmærksom og de stødte voldsomt sammen. Darrigade blev kørt på hospitalet og kom derfor aldrig over målstregen, men han blev alligevel noteret som fuldført. Officialen døde få dage senere af sine kvæstelser.

André Darrigade deltog også i flere seksdagesløb og vandt også her flere sejre blandt andet i Paris i 1957 og 1958 med Jacques Anquetil og Nando Terruzzi.
Dan Vendt Christensen