Vandenbroucke, Franck

Om rytteren
Født: 06.11.1974
Død: 12.10.2009
Land: Belgien

”VDB”, ”Bimbo d'oro”. Kæmpe belgisk cykeltalent der allerede i sin junior tid viste sine evner i landevejsløb. Blandt andet vandt han et belgisk junior mesterskab og vandt en bronze medalje ved VM. Som 19-årig blev han professionel på Lotto holdet, der var ledet af hans onkel Jean-Luc Vandenbroucke, hvor han allerede i første sæson lavede store resultater og blandt andet vandt han en etapesejr i Middelhavet Rundt.

 

I 1995 kom hans gennembrud, da han vandt semiklassikeren Paris-Bruxelles, men inden da havde han skifte hold, væk fra sin onkel, og over på det store Mapei-GB hold. En stor karriere så ud til at gå ham i møde, og da han året efter vandt store sejre som Middelhavet Rundt, GP Ouest France-Plouay, Trofeo Laigueglia og Scheldeprijs Schoten var han en rytter man altid skulle holde øje med.

 

I sæsonerne 1997-99 var Franck Vandenbroucke en af cykelfeltets største stjerner, hvor han vandt mange korte etapeløb og endagsløb. Specielt løbene i Belgien lå godt til ham med hans eksplosive ryk på de korte men stejle stigninger. Hans største sejre blev Paris-Nice, Gent-Wevelgem, Het Volk og Liege-Bastogne-Liege.

 

Specielt i 1999 var Vandenbroucke flyvende, hvor VM i Verona var et stort mål, og hvor regnbuetrøjen syntes næsten sikker. Efter en imponerende VM-optakt i Vueltaen med to etapesejrer (17. og 20. etape) og med en sejr i pointkonkurrencen, var Vandenbroucke belgierne kaptajn i Italien. På VM-dagen ofrede hele det belgiske hold sig for deres kaptajn inklusiv store stjerne som Andrei Tchmil og Johan Museeuw. Vandenbroucke styrtede tidligt i løbet, men havde fortalt landsmændene, at han var okay, selvom at han havde store smerter. Han blev nummer 7 i løbet, og blev meget upopulær, da belgierne opdagede, at han havde ført dem bag lyset. Styrtet havde medført et brud på hans håndled.

 

Dette var kun en af de mange farverige historier, som Vandenbroucke skabte. Tidligere på sæsonen var han også involveret i sin første dopingskandale, da han sammen med holdkammeraten Philippe Gaumont var mistænkt for et misbrug af stoffer. Gaumont blev fyret, men Vandenbroucke slap med en kortere suspension fra hans nye hold Cofidis inden hans imponerende efterår.

 

I 2000 begyndte en stor nedtur for Franck Vandenbroucke. Depressioner og sammenbrud forfulgte ham i de efterfølgende år, som gjorde at resultaterne forsvandt. I sæsonen 2000 kan kun nævnes 2. pladsen ved det belgiske mesterskab på landevej som et resultat.

 

I de efterfølgende sæsoner skiftede han konstant hold og enkelte år flere gange. Fra 2000-2009 havde han 10 forskellige hold, som kun blev mindre og mindre og mindre.

 

Flere gange blev han anholdt i forskellige dopingsager osv. Den 06/12-04 blev han idømt 200 timers samfundstjeneste, i forbindelse med en sag om dopingmisbrug. Da politiet efter en ransagning af hans hjem i 2002 fandt både morfin, steroider og Epo. Straffen blev senere ændret til en bøde.

 

Den 27/07-04 var Vandenbroucke i medierne med en anden speciel historie, som kunne tyde på, at karrieren var slut. 10 bevæbnede betjente stormede hans hus, da hans kone Sarah ringede efter politiet. Hun havde skændtes med Vandenbroucke over telefonen, hvorefter han i raseri løb ud i have, og skød op i luften med hans jagtgevær. Dette var for at hun skulle tro, at han havde begået selvmord.

 

Senere forsøgte han faktisk at begå selvmord, da han i juni 2007 blev indlagt på et hospital i Milano. I en kritisk tilstand blev han indlagt, da han havde forsøgt at skære sine pulsårer i armen over. Flere års depressioner var tæt på at koste livet på Franck Vandenbroucke.

 

I 2006-08 var han usynlig i resultatlisterne, men han var ikke færdig. For i sæsonen 2009 vendte han tilbage med flere pæne resultater. For eksempel vandt han en flot sejr på enkeltstarten i Les Boucles de l'Artois i april 2009. Samlet sluttede han som nummer 3 i løbet, som blev vundet af Designa Køkken rytteren Firsanov.

 

Flere beskrev Vandenbrouckes humør i 2009 som sprudlende og at hans humør medførte resultaterne. Søndag den 11/10-09 tog Vandenbroucke på en Afrikansk ferie i Senegal. Dagen efter blev han fundet død i sin seng. Angiveligt var dødsårsagen en lunge-emboli. Franck Vandenbroucke blev kun 34 år gammel. 
Dan Vendt Christensen