Van Looy, Rik

Om rytteren
Født: 20.12.1933
Land: Belgien

"Kejseren", "Rik II". Belgisk cykelrytter der var specialist i éndagsløb, og den eneste rytter der har vundet alle de hævdvundne klassikere. Så blandt hans sejre er VM på landevej, Paris-Roubaix, Flandern Rundt, Gent-Wevelgem, Flèche Wallonne, Liege-Bastogne-Liege, Milano-San Remo, Paris-Bruxelles, Paris-Tours og Lombardiet Rundt.

Van Looy kørte som professionel fra 1953 til 70, og kørte altså sammen med ryttere som Jacques Anquetil og Eddy Merckx. En af grundene til at han var så god i éndagsløbene, var at han var næsten umenneskelig muskuløs. Han blev blev bl.a. kaldt for hjulknuseren, pga. at han var i stand til at ødelægge egerne i sine hjul, alene med sin store styrke.

Det demonstrerede han for eksempel ved verdensmesterskaberne ved Bern i 1961, hvor han vandt sit andet VM foran Nino Defilippis og Raymond Poulidor. Van Looy kørte en fantastisk spurt, men rev sit baghjul i stykker, så flere eger var ødelagt og han tabte kæden. Han var derfor tæt på at miste mesterskabet på de sidste meter, men Defilippis formåede ikke at komme forbi ham. Hans første verdensmesterskab vandt han året før i 1960 i DDR, hvor han igen vandt en fantastisk spurt foran André Darrigade og Pino Cerami.

Han kunne også havde vundet sit tredje verdensmesterskab. For ved VM i 1963 på van Looys hjemmebane i Ronse var han i udbrud i en lille gruppe, men i spurten kom han til at slappe for meget af og blev slået på stregen af sin landsmand Benoni Beheyt. Den episode kostede Beheyt  karrieren, for selv om han havde forsøgt at skubbe van Looy over stregen. Blev han aldrig tilgivet af belgierne for det var jo meningen at van Looy skulle vinde.

Rik van Looy var kendt for at være en meget magtfuld mand i belgisk cykelsport. Hans hold, bedre kendt som "The Red Guard", "Den Røde Garde", ofrede sig for ham og kun for ham. Eddy Merckx blev i 1965 professionel hos van Looy hold Solo-Superia, men allerede året efter måtte han finde sig et nyt hold. For Rik van Looy brød sig ikke om, at hans holdkammerater troede de var noget, og vandt løb uden hans tilladelse.
Dan Vendt Christensen