Raas, Jan

Om rytteren
Født: 08.11.1952
Land: Holland

Hollandsk cykelrytter der sammen med landsmænd som Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Johan van de Velde, Adri van der Poel, Gerrie Knetemann, Henk Lubberding, Bert Oosterbosch og Roy Schuiten, dominerede cykelsporten i 1970-80'erne. Raas var en dygtig sprinter, som vandt adskillige sejre i éndagsløb som Paris-Roubaix, Flandern Rundt, Milano-San Remo, Gent-Wevelgem, Paris-Bruxelles og Het Volk. Samtidigt blev det hollandske løb Amstel Gold Race næsten hans ejendom efter 5 sejre på 6 år.

Raas vandt også et enkelt verdensmesterskab i 1979 på hjemmebanen i Valkenburg, men han blev meget udskældt efter denne sejr. Han sad med i det afgørende ottemandsudbrud, men blev tilsyneladende skubbet op af stigningerne undervejs af sine holdkammerater. I selve spurten skubbede han nordmanden Knut Knutsen, så han styrtede, og trak Daniel Willems med ned. Tættere på mål styrtede også Giovanni Battaglin, også her var Raas en af årsagerne. Han og Dietrich Thurau holdt ikke deres bane i spurten, så styrtet var uundgåeligt.

Men ingen blev diskvalificeret, så Raas var den nye verdensmester. Det var dog ikke den første gang, at Raas blev kritiseret for sin kørsel. Det blev han flere gange pga. voldsom eller unfair kørsel. Jan Raas indstillede karrieren i 1985 efter et voldsomt styrt i Milano-San Remo i 1984.
Dan Vendt Christensen