Melby, Kurt

Om rytteren
Født: 04.10.1933
Død: 30.10.2008
Land: Danmark

Dansk cykelrytter, der var aktiv i perioden 1952 til 1961. Helt fra barnsben var han interesseret i sport og dyrkede atletik i seks år i klubben Ben Hur. Her appellerede både løb på korte distancer og længdespring til ham. Faktisk blev han et af årene nummer 6 ved de danske mesterskaber for juniorer.

Efter at Kurt Melbys kammeret Anker Andersen begyndte at køre cykelløb, blev også han interesseret i cykelløb. Han blev medlem af BKL og begyndte at køre landevejsløb, men han havde dog ikke helt så stor succes i den første tid. Efter en vintertræning i klubben med flere af de bedste ryttere, fik han igen blod på tanden. Han opdagede, at han på korte distancer var hurtigere end de fleste. Herefter blev han anbefalet af sin træner, at han skulle prøve, om han havde talent på banen som sprinter. Træneren kunne se en mulig karriere som banesprinter, da Kurt Melby havde store muskuløse lår, som han havde arvet fra sin far. Hans far var tidligere en habil bryder, som blandt andet havde været i slutrunden om det københavnske mesterskab.

Kurt Melby havde desværre ikke råd til at investerer i en banecykel, og han vidste endnu ikke, om der var talent nok til at vinde sejre på banen. Han sendte en ansøgning om en lånecykel, og heldigvis var han en af de 20, som fik en cykel. På det tidspunkt gik han på aftenskole og var ved at forberede sig til eksamen, så det blev ikke til så meget træning. Alligevel stillede han til start i begynderprøven på Ordrupbanen i 1954, hvor han leverede et fantastisk resultat som nummer 8 ud af 120.

Efter drømmestarten på cykelbanen var Kurt Melby naturligvis motiveret til at køre flere løb. Hans træning blev mere målrettet, så i april og maj 1954 vandt han alle begynderløbene. Han blev begyndermester ved at vinder både Prix Falck Hansen på Århus-banen, Prix Brask-Andersen på Odense-banen og løbet på Ordrupbanen. Efter denne imponerende præstation rykkede han op fra begynder-klassen og blev C-rytter. I løbet af et par måneder havde han samlet point sammen til, at han i august 1954 blev A-rytter. 

Det samme år, som han startede som begynder, deltog han i Danmarksmesterskabet i sprint i den bedste klasse. Her lavede han endnu et opsigtsvækkende resultat, da han blev nummer 2 kun slået af Bengt Hjortsbøl. Med resultatet ved Danmarksmesterskabet og efter at han havde fået sprinternålen, blev han udtaget til sit første verdensmesterskab, der blev afholdt i Køln. Der blev desværre ingen dansk sensation ved dette VM, men Kurt Melby var også stadig meget ung, og han har senere fortalt mig at han heller ikke havde forventet noget stort resultet i så ung en alder. 

Med erfaringer og oplevelser fra den første sæson var han klar til nye sejre, men først skulle han aftjene sin værnepligt. Tiden i militæret, hvor han blandt andet var sergent, tog meget tid fra hans træning, så først i 1957 var han tilbage i konkurrencerne på topplan. Han havde fået en italiensk træner og var blevet inviteret af den italienske Olympiske komite på et træningsophold i Rom i april måned.
Da han kom tilbage til Danmark, vandt han næsten alt, han deltog i. Blandt andet vandt han sit første danske mesterskab i sprint på Ordrupbanen. I de følgende år vandt han mange store sejre. Han genvandt blandt andet DM-titlen både i 1959 og 60. Dertil satte han banerekorder på 200 meter med flyvende start i tiden 11,6 sekund og 500 meter med flyvende start.

I 1960 fik Kurt Melby opfyldt en drøm, da han blev udtaget til de Olympiske lege i Rom. Desværre kom han aldrig i aktion, da italienerne første forsøgte at forhindre ham i at starte. De tilbød ham i stedet, at han kunne stille op i 1000 meter på tid, som skulle køres samme aften. De var sandsynligvis nervøse for den hurtige dansker, der kunne have været en trussel for de italienske sprintere. Da Kurt Melby hørte om Knud Enemarks tragiske død på 100 km. holdløb, valgte han og resten af det danske hold at tage hjem fra konkurrencerne.
I 1960 fik han et flot resultat ved verdensmesterskaberne i Leipzig, da han erobrede en 4. plads. I hele sin karriere var han hvert år med til verdensmesterskaberne, men det blev desværre aldrig til en medalje.

I 1961 valgt Kurt Melby at indstille cyklingen, men inden han stoppede deltog han i en landskamp mod det stærke sovjetiske hold. Danmark vandt flot og lidt overraskende samtlige afdelinger og dermed 8-0. Udover Kurt Melby bestod det danske hold af Kurt vid Stein, Preben Isaksson, Bent Hansen, Ib Reenberg, Flemming Jensen og Preben Duckert.
Preben Duckert var i øvrigt manden, der tog over efter Kurt Melby ved de danske mesterskaber i sprint, da han i 1961 blev mester i sprint. 

Kurt Melby døde torsdag den 30. oktober 2008 efter længere tids kræftsygdom.
Tak til Kurt Melby for hjælp med oplysninger til dette portræt
Dan Vendt Christensen