Bahamontes, Federico

Om rytteren
Født: 09.07.1928
Land: Spanien

Spaniens store internationale cykelstjerne i slutningen af 50'erne og starten af 60'erne. Bahamontes havde tilnavnet "Ørnen fra Toledo", hvilket skyldes hans lave kropsvægt og hans antrit på de stejleste stigninger. Bjarne Riis' tilnavn "Ørnen far Herning" stammer fra Bahamontes, selv om disse to ryttere på mange punkter ikke kan sammenlignes.

Bahamontes var naturligvis frygtet når feltet nærmede sig en stigning, hvor han let kunne få et hul på 5-10 minutter til de næste. Til gengæld var han meget forsigtig på nedkørsler, hvor han sjældent satsede voldsomt. I Tour de France 1954 kom han først over toppen af Romeyere, men da havde han bevist at han var den bedste i bjergene. Så i stedet for at satse på at vinde etapen, stoppede han på toppen og spiste en is, mens han ventede på de andre. I 1959 lykkedes det ham dog at vinde løbet sammenlagt.

Federico Bahamontes vandt bjergkonkurrencen i Tour de France seks gange (1954,58,59,62,63,64), Lucien van Impe har præsteret det samme. De er kun overgået af Richard Virenque som har syv sejre.
Dan Vendt Christensen