Anquetil, Jacques

Om rytteren
Født: 08.01.1934
Død: 18.11.1987
Land: Frankrig

Fransk cykelrytter, der var en af cykelhistoriens største enkeltstartsryttere, og var den første, der vandt Tour de France 5 gange (1957,61,62,63,64). Anquetil var egentlig ikke nogen stor bjergrytter, men i etapeløb med bjerge kalkulerede han sine tidstab i bjergene, og kørte det ind på enkeltstarterne. For på enkeltstarterne var han i særklasse, og ingen kunne slå ham. Den traditionsrige franske enkeltstart Grand Prix des Nations deltog han i ni gange, og vandt dem alle, første gang han deltog var som 19-årig.

En af Jacques Anquetils værste konkurrenter var Raymond Poulidor. De to kæmpede mange dueller specielt i Tour de France, som tidligere nævnt, vandt Anquetil Tour'en 5 gange, mens Poulidor aldrig vandt, alligevel var Poulidor utrolig populær blandt publikum. Anquetil var derimod lidt upopulær og det irriterede ham. Han udtalte sig ofte offentligt om "Pou-Pou's" manglende evner som cykelrytter. Derudover var en af hans motivationer for at kører stærkt, at udgå at Poulidor vandt. Efter cykelkarrieren blev Jacques Anquetil og Raymond Poulidor gode venner.

Anquetil blev som 24-årig gift med den 30-årige Janine, hun var gift med en læge og havde to børn, men da Janine og Anquetil indledte en affære forlod hun familien. Da Anquetil indstillede karrieren i 1969, ønskede han at få en familie, men hans kone som på det tidspunkt var fyldt 42, kunne ikke blive gravid. Derfor truede han hende med at få barnet med en prostitueret, så får at undgå dette aftalte de at Janines 18-årige datter, Annie, fra hendes tidligere ægteskab skulle være mor til barnet. Efter barnet var født, indledte Anquetil en affære med Annie, men Annies mor smed hende ud, da hun ønskede Anquetil for sig selv. I stedet flyttede Janines søn, Alain, også fra hendes tidligere ægteskab ind, men Anquetil havde ikke glemt Annie, så for at få hende tilbage besluttede han at gøre hende jaloux. Han indledte herefter et forhold med Alains kone, Dominique, de to fik også et barn sammen, og derefter gik hele familien i opløsning.

Mens Anquetil var aktiv, var han ligesom andre ryttere på den tid ikke glad for at møde op til dopingkontrol. Men han lagde heller ikke skjul på, at han benyttede medikamenter, men han fremhævede altid, at det ikke skadede hans krop.

Anquetil døde 53 år gammel den 18. november 1987 af en svær kræftsygdom. Før han døde blev han besøgt af Raymond Poulidor, manden han havde henvist til 2. pladsen utallige gange i sin karriere. Her blev de sidste ord fra Anquetil til Poulidor: "Jeg er ked af det, Raymond. Det ser ud til, at jeg også kommer først denne gang."
Dan Vendt Christensen