Kert, Allan


Dygtig dansk banesprinter der var aktiv i perioden 1956 til 66. Med sin store fysisk var han skabt til, at være sprinter, og med et godt antrit samt temperament og stor udholdenhed, leverede han mange gode resultater. Allerede som begynder i 1956 viste han sit store talent. Da han som 18-årig sluttede sæsonen som nummer 5 på Ordrupbanens præmieliste med 55 point blandt andet på grund af fem 1. pladser.

Herefter fulgte en tid med værnepligt, som desværre ødelagde hans træning. Men i 1958 er han dog noteret for syv 1. pladser på Ordrupbanen, som placerede ham som nummer 20 på amatørernes præmieliste. Allan Kert var tilbage i topform i foråret 1959, som blev den første af hans helt store sæsoner. En af grundene til hans store fremgang var sandsynligvis, at de danske sprintere på Ordrupbanen det år modtog træning fra eksverdensmesteren Oscar Plattner.

Allan Kert blev i 1959 nummer 3 i Københavns mesterskabet efter Kurt Melby og Flemming Jensen, men foran Bengt Hjortsbøl. Han erobrede også en 4. plads ved DM i sprint som blev afholdt i Odense. Her blev han kun slået af stærke ryttere som Kurt Melby, Preben Johansen og Bengt Hjortsbøl. Hertil kommer en 4. plads i DBC's Grand Prix, en placering som nummer 15, 20 og 12 på henholdsvis Ordrupsbanens, Århusbanens og Odensebanens præmieliste.

Sæsonen 1960 blev en flot sæson for Allan Kert. Her vandt han det danske tandemmesterskab med Preben Duckert, og han erobrede en fornem 2. plads efter Kurt Melby ved DM i sprint. Derudover vandt han Århus Ceres-Pokal løb, DBC Amatør-Kriterium og blev nummer to i Grand Prix Sprint Århus. På Ordrupbanens præmieliste sikrede han sig ti 1. pladser, og sluttede dermed som nummer 6.

I 1961 blev Allan Kert nummer fire ved DM i sprint efter Preben Duckert, som han året før vandt DM i tandem med, samt Flemming Jensen og Kurt Melby. Han sluttede i øvrigt som nummer 7 på Ordrupbanen med 12 sejre. Den nu 24-årige Allan Kert vandt i 1962 otte sejre på Ordrupbanen og sluttede A-klassen som nummer 14. Han fik også en flot placering sommer nummer 2 ved DBC 10 km. mesterskab. Men i mellemtiden var hans 18-årige lillebror, Mogens Kert, også blevet A-rytter. Mogens Kert var også en fremragende sprinter og sluttede i 1962 som nummer fem på Ordrupbanen med 15 sejre.

Allan Kert var i øvrigt med til at hjælpe sin lillebror i gang med cykelsporten, blandt andet skaffede han hans første banecykel. Mogens Kert var en meget lille rytter, hvilket gjorde det svært at finde en brugt cykel i hans størrelse. Men heldigvis vidste storebror at Preben "Proppen" Johansen var interesseret i at sælge sin cykel. "Proppen" havde samme størrelse som Mogens Kert, så herefter kunne han komme i gang med træningen.

I 1963 sluttede Allan Kert som nummer 9 på Ordrupbanens præmieliste. Af gode resultater kan nævnes en placering som nummer 3 i den nyindførte Tandem Grand Prix med Preben Duckert efter Keld Miltoft/Flemming Jensen og englænderne Whitfield/Alsop. Nummer 4 i Amatør-Kriterium efter den unge belgiske komet Patrick Sercu, Niels Fredborg og Keld Miltoft. Fra den 19. til den 25. juni 1963 deltog Allan Kert på et københavnsk hold, der tog på tourné på tjekkiske baner. Sæsonen sluttede dog trist for Allan Kert, da han styrtede i sæsonen sidste løb, og brækkede kravebenet.

Selvom Allan Kert havde passeret sin 26 års fødselsdag var han stadig en af landets bedste sprintere. I sæsonerne 1964-66 vandt han 26 sejre på Ordrupbanen. En af hans sidste sejre var DBC's Tandem Grand Prix, hvor han sammen med Søren Raarup sejrede over englænderne Thomson/Cooke. Allan Kert indstillede karrieren efter sæsonen 1966.
Tak til Allan Kert for hjælp med oplysninger til dette portræt
Dan Vendt Christensen