Sastre, Carlos


Født
22/04/1975

"Sutten". Populær og elsket spansk cykelrytter, der med sin utrolige stabilitet altid erobre pæne placeringer i de store etapeløb. Men hans manglende eksplosivitet betyder at han desværre ikke vinder mange løb. Han minder måske lidt om Fernando Escartin, da han ofte bliver overset og glemt, men han sidder der næsten altid.

Carlos Sastre blev professionel i 1997 hos ONCE, hvor han kørte sine første fem sæsoner. De første par sæsoner selvfølgelig som hjælper med beskedne resultater, men han viste hurtigt sit store talent som klatre. I hans første sæson sluttede han blandt andet samlet som nummer 21 i Tour de A'venir. Hans store gennembrud kom i 2000, hvor han vandt bjergkonkurrencen i Vuelta a España og sluttede samlet som nummer 8 efter Roberto Heras. I sæsonen 2000 viste han også for første gang evner som temporytter, da han fik flere pæne placeringer på korte enkeltstarter. Han fik en 12. plads på prologen i Dauphine Libere og en 11. plads på prologen i Vuelta a España.

Året efter fik han sin debut i Tour de France, hvor han sluttede som nummer 20 efter Lance Armstrong. Herefter fortsatte han videre til Vuelta a España, hvor han både erobrede en 2. og en 3. plads på etaper. Andenpladsen var på enkeltstarten til Arcalis. Dette år vandt han også sin første rigtige sejr, da han var første mand over stregen på 3. etape i Burgos Rundt.

I 2002 skiftede Sastre til det danske cykelhold Team CSC Tiscali, hvor han sammen med Laurent Jalabert og Tyler Hamilton skulle være de bærende kræfter i etapeløbene. Lige fra første dag på sit nye hold var han meget populær. Både blandt holdkammeraterne og tilskuerne var han en "darling", der fascinerede med hans humor og hans glimt i øjet. Han vandt ingen sejre det første år på det nye hold, men han imponerede i Tour de France. Hvor han blev nummer 2 på en bjergetape, med Lance Armstrong i hans baghjul på 3. pladsen. Sammenlagt sluttede han det år som nummer 10.

I Tour de France 2002 var han også involveret i en besynderlig sag, hvor den ellers lille og flinke mand var i slagsmål med Christophe Moreau. På 12. etape til Plateau-de-Beille på vej op ad stigningen Col de la Core kom de to ryttere pludselig i håndgemæng. De kom tilsyneladende for tæt på hinanden, da de begge lå langt fremme i førergruppen. Sastre måtte holde fast i Moreau for ikke at vælte. Moreau slog ud efter ham og Sastre slog igen.

I 2003 vandt Carlos Sastre sin første sejr for Team CSC, da han vandt 13. etape af Tour de France. Det var her spanierne gav ham hans kælenavn, da han passerede målstregen med sin datters sut i munden, som han altid har i lommen. Hans to holdkammerater Tyler Hamilton og Jacob Piil vandt også begge en etapesejr, og Sastre sluttede samlet som nummer 9.

Carlos Sastre begyndte for alvor at placerer sig langt fremme i klassementet i de store etapeløb. I 2004 blev han nummer 8 i Tour de France og nummer 6 i Vuelta a España. Disse resultater kom på trods af, at han havde overvejet at indstille karrieren, da han havde mistede sin gode ven José Maria Jimenez.

På dette tidspunkt var der kommet en ny stjerne til holdet som Sastre ofte måtte dele kaptajn rollen med. Ivan Basso havde dog umiddelbart den største chance for at vinde Tour de France, så i 2005 var Sastre hjælper for Basso under Tour de France. Carlos Sastre var dog heller ikke i topform under Tour'en, og fik også sin dårligste placering som nummer 21. Til gengæld var han flyvende i Vuelta'en, hvor han sluttede som nummer 3. Men da Roberto Heras senere blev testet positiv for EPO, fik han 2. pladsen efter Dennis Menchov.

I foråret 2006 vandt Carlos Sastre Klasika Primavera, hvorefter han tog videre til Giro d'Italia, og hjalp Ivan Basso til sejren. Også i Tour'en skulle han hjælpe Basso, men da Basso blev suspenderet for hans mulige indblanding i Operation Puerto, var Sastre kaptajn. Han viste sig som en værdig afløser, da han var en af de mest angrebsivrige i løbet. Han fik en placering som nummer 4, men igen bliver han måske rykket en plads frem i klassementet. Da vinderen Floyd Landis måske bliver deklasseret efter en positiv testosteron test. Dette er endbu ikke afgjort.

I efteråret deltog han også i årets tredje store etapeløb Vuelta a España, og sluttede også her som nummer 4.

I sæsonen 2007 var Sastres primære mål at køre et godt Tour de France. Efter endnu et turbulent løb sluttede han igen som nummer 4, 7.08 efter Alberto Contador. Hans bedste etape placering fik han på 14. etape, hvor han kom i mål som nummer 5. Carlos Sastre har kontrakt med Team CSC frem til 2008.
Dan Vendt Christensen

År Løb Kommentar
2009; 19.etape Giro d'Italia, Etapesejr 19. etape, Avellino-Mount Vesuvius, 164 km.
2009; 16.etape Giro d'Italia, Etapesejr 16. etape, Pergola-Cagli, 237 km.
2008; 17.etape Tour de France, Etapesejr 17. etape, Embrun-Alpe d'Huez, 210,5 km.
2008 Tour de France
2008 Tour de France, Holdkonkurrencen "CSC-Saxo Bank"
2008 Tour de France, Bjergkonkurrencen
2008 Tour de France, Førertrøje (Antal dage) 5 dage
2006; 5.etape Giro d'Italia, Etapesejr 5. etape, Piacenza-Cremona, 38 km. (Holdtidskørsel), Team CSC
2006; 1.etape Vuelta a España, Etapesejr 1. etape, Málaga-Málaga, 7,3 km. (Holdtidskørsel), Team CSC
2006 Klasika Primavera
2003; 13.etape Tour de France, Etapesejr 13. etape, Toulouse-Plateau de Bonascre, 197,5 km.
2003 Tour de France, Holdkonkurrencen "CSC"
2001; 3.etape Vuelta a Burgos, Etapesejr 3. etape
2000 Vuelta a España, Bjergkonkurrencen