Simpson, Tom


Født
30/11/1937
Død
13/07/1967

Thomas, Tommy, Tom Simpson. Storbritanniens bedste landevejsrytter, der markerede sig i 1960'erne. Blandt hans sejre er der store løb som Flandern Rundt, Milano-San Remo, Lombardiet Rundt, Paris-Nice, VM i linieløb, og så var han også den første englænder, der kørte i den gule førertrøje i Tour de France i 1962.

Men Simpson er mere kendt for sin død end for sine sejre. I Tour de France 1967 mistede han nemlig livet, da han den 13. juli på Mont Ventoux faldt af cyklen og døde. Han var meget syg samt havde lidt meget af diarre under denne Tour. Men Simpson nægtede at give op blandt andet pga. økonomiske årsager. Kort før han tog til Frankrig, havde han bestilt en dyr Mercedes i sin hjemby Ghent. Han havde ikke pengene, men han brugte det som motivation til, at køre stærkt.

Simpson havde pga. sygdommen ikke opfyldt sine mål, ingen førertrøje, ingen etapesejre og han var et stykke fra toppen af klassementet, så den 13. juli ville han vinde. Den dag var det meget varmt, over 40 grader, så kort før opstigningen af Mont Ventoux blev han set forlade en bar og fylde sine drikkedunke med Cognac. Simpson var også kendt for altid at have to tasker med til sine cykelløb, en til sit tøj og en til sine stoffer. Op af Mont Ventoux forsøgte Simpson at gå med i et udbrud, men kunne ikke følge Julio Jimenez tempo, og blev sat. Omkring 8 kilometer fra toppen blev han hentet af en lille gruppe med bl.a. Lucien Aimar. Aimar bemærkede at Simpson opførte sig mærkeligt, og da han tilbød ham vand, forsøgte han, at køre fra gruppen igen.

Cirka 2,5 kilometer begyndte dramaet for alvor, han begyndte pludselig, at slingre fra side til side, og han var flere gange ved, at køre ud over kanten. Med hovedet forvredet i smerte fortsatte han yderligere en kilometer før han faldt af cyklen. Simpsons mekanikere forsøgte at få ham til at udgå af løbet, men han nægtede, og blev skubbet i gang igen. Mindre end 1 kilometer før toppen faldt han igen af cyklen, denne gange var der ingen reaktion fra ham. Han svedte ikke mere, og hans hænder klamrede sig til styret. Løbslægen Dr. Pierre Dumas forsøgte at genoplive ham, men det var for sent.

I Tom Simpsons lommer fandt man amfetamin og méthylamfetamin. Gå grund af sin diarre dehydrerede han hurtigt, og efter indtagelse af både amfetamin og alkohol kunne han ikke mærke kroppens advarselssignaler. Simpson var en meget stædig og udholdende person, så han pressede derfor sin krop så meget, at han til sidst faldt død af cyklen. Eller som der står på hans gravsten: "His body ached, his legs grew tired, but still he would not give in."

Til minde om Tom Simpson, er der opført en mindesten for ham på Mont Ventoux på det sted, hvor han faldt livløs af cyklen.
Dan Vendt Christensen

År Løb Kommentar
1967; 16.etape Vuelta a España, Etapesejr 16. etape, Vitoria-San Sebastian, 139 km.
1967; 5.etape Vuelta a España, Etapesejr 5. etape, Salamanca-Madrid, 201 km.
1967; 5.etape Giro di Sardegna, Etapesejr 5. etape
1967 Paris-Nice
1965 (1.plads) VM i linieløb, Professionelle San Sebastian: Guld
1965 Giro di Lombardie
1965 Bruxelles, 6-dagesløb
1964 Milano-San Remo
1963 Bordeaux-Paris
1961; 2.etape Bicicleta Vasca, Etapesejr 2. etape
1961 Flandern Rundt
1958 (2.plads) Commonwealth Games, Indiv. forfølgelsesløb Sølv
1956 (3.plads) OL i 4.000 meter holdforfølgelsesløb Bronze