Sunderland, Scott


Født
28/11/1966

Australsk allround rytter der kørte 15 år som professionel, men som aldrig vandt et af de helt store løb. En af grundene til det var, at han var australier, og måtte derfor arbejde som hjælperytter i mange år på de europæiske hold.

Han blev professionel i 1990 hos TVM, hvor han kørte i 5 år. Men han brød sig ikke om holdet, bl.a. på grund af direktøren Cees Priem, som elskede at bestemme alt på cykelholdet. Årene hos TVM gav også kun enkelte sejre samt en 5. plads i Milano-San Remo i 1992.

Så Sunderland prøvede andre hold (Lotto i 96 og Gan i 97), før han i 1998 skrev kontrakt med det lille hold Palmans. Han var i øvrigt tæt på at skrive kontrakt med Team Home Jack&Jones det år. Hos Palmans fik han lov til, at køre sin egen chance, og han kørte et rigtigt godt forår i 1998 med flere gode resultater.

Men alt ændrede sig pludseligt under Amstel Gold Race, da han var nede ved holdbilen efter vand. Hans tidligere sportsdirektør Cees Priem lå bag ham, og kørte pludselig op i hans baghjul, så Sunderland blev slynget i asfalten med høj fart. Denne ulykke kunne have været afslutningen på hans karriere, men efter operationer og hårdt arbejde kom han tilbage på cyklen.

Synet på hans højre øje ville aldrig blive det samme, men han kørte endnu 6 sæsoner som professionel. I 2001 skrev han kontrakt med danske Team Fakta, hvor han kørte tre gode år, og hans første sæson hos Team Fakta blev hans mest vindene år. Han vandt bl.a. sejre i Grand Prix Pino Cerami og Grand Prix Fourmies. I 2002 var Sunderland igen involveret i et styrt, hvor han brækkede benet. Men også denne gang kom han tilbage, og han sluttede karrieren med et år hos Alessio i 2004.

Efter karrieren fik Scott Sunderland et job som sportsdirektør hos Team CSC.
Dan Vendt Christensen

År Løb Kommentar
2002; 7.etape Østrig Rundt, Etapesejr 7. etape
2001; 6.etape Herald Sun Tour, Etapesejr 6. etape
2001 Grand Prix de Fourmies
2001 Grand Prix Pino Cerami
1999; 1.etape Vuelta a Castilla-León, Etapesejr 1. etape
1998 Nokere Koerse
1996; 4.etape Tour de la Région Wallonne, Etapesejr 4. etape
1988 Giro del Mendrisiotto