Tchmil, Andrei


Født
22/01/1963

Multietnisk cykelrytter der markerede sig i 1990'erne i cykelsportens klassikere.

Andrei Tchmil blev født i Sibirien i 1963, hvorefter familien senere flyttede til Ukraine. Mens Tchmil boede i Ukraine begyndte han at cykle og meldte sig ind i en cykelklub. Da det blev opdaget, at den unge rytter havde talent, flyttede han til Moldova og begyndte på en cykelskole. Han blev professionel i 1989, hvor han debuterede med bl.a. Dmitri Konyshev og Piotr Ugroumov.

Tchmils store gennembrud kom i 1994, hvor han vandt Paris-Roubaix efter et 62 km. langt soloudbrud. Herefter blev Andrei Tchmils navn næsten altid nævnt som en af favoritterne til de store løb. Andre sejre Tchmil har vundet i sin karriere, kan nævnes: Paris-Bourges, GP E3 Harelbeke, Paris-Camembert, Tour du Limousin, Veenendaal-Veenendaal, Dwars door Belgie, Paris-Tours, GP Van Steenbergen, Trofeo Luis Puig, Kuurne-Brussel-Kuurne, Milano-San Remo og World cuppen i 1999.

Tchmil var sovjetisk statsborger indtil 1992 og Sovjet Unionens opløsning. Herefter kørte han med Moldovisk statsborgerskab i 3 år. I 1995 søgte han, og fik, ukrainsk statsborgerskab, som han kørte med i yderligere 3 år. Siden 1998 har han repræsenteret Belgien, og det er på trods af at han bor i Italien.
Dan Vendt Christensen